Τι είναι ο υγραντήρας αέρα | Συστήματα HVAC από τη Mycond - fan coils, αντλίες θερμότητας, αφυγραντήρες

Τι είναι ο υγραντήρας αέρα

Τι είναι ο υγραντήρας αέρα

Περιεχόμενα:

  • Τι είναι ο υγραντήρας αέρα
  • Ποιος είναι ο σκοπός ενός υγραντήρα
  • Υπάρχοντες τύποι υγραντήρων
  • Αρχή λειτουργίας των υγραντήρων ηλεκτροδίων
  • Παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός υγραντήρα αέρα.
  • Συμπεράσματα.

Ο υγραντήρας αέρα είναι μια μονάδα ελέγχου του κλίματος που έχει σχεδιαστεί κυρίως για την αύξηση της υγρασίας του αέρα εσωτερικού χώρου. Τα σύνθετα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού μπορεί να παρέχουν μεταξύ άλλων και ύγρανση.
Αρχικά, ας συζητήσουμε για ποιο λόγο χρειαζόμαστε έναν υγραντήρα αέρα.

Η κύρια αποστολή ενός υγραντήρα είναι να διαποτίζει τον αέρα με υγρασία μέχρι τις βέλτιστες (καθορισμένες) παραμέτρους.
Συνήθως, η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60%. Ωστόσο, σε ξηρό καιρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή του καλοκαιριού το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί στο 20-30%.
Όταν το επίπεδο υγρασίας είναι χαμηλό, ο αέρας γίνεται ξηρός, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος, των ματιών κ.λπ.
Ο ξηρός αέρας ευνοεί την κατανομή της σκόνης, των ιών, των βακτηρίων, των αλλεργιογόνων και των ακάρεων της σκόνης.

Όλα αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία, διότι:

  • υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιδείνωσης των συμπτωμάτων αλλεργίας. Ο ξηρός αέρας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στη γύρη, τη σκόνη ή τα κατοικίδια ζώα,
  • η διάδοση των μολυσματικών ασθενειών γίνεται πιο πιθανή. Τα βακτήρια και οι ιοί παραμένουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης,
  • οι βλεννογόνοι μεμβράνες ξηραίνονται, γεγονός που μειώνει την προστατευτική τους λειτουργία,
  • η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος υποβαθμίζεται,
  • η χαμηλή υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία κόπωση που επηρεάζει την απόδοση,
  • ο ξηρός αέρας μπορεί να είναι επιζήμιος για την εμφάνιση του ατόμου, καθώς το δέρμα ξηραίνεται, χάνει την ελαστικότητά του και το φυσικό του χρώμα.


medium shot sick woman home

Υπάρχοντες τύποι υγραντήρων

Σήμερα, υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι υγραντήρων:

  1. Υπέρηχοι: οι μονάδες αυτές μετατρέπουν το νερό σε σταγονιδιακή ομίχλη μέσω δόνησης υπερήχων με έναν ανεμιστήρα που μεταφέρει τον ατμό στο δωμάτιο.
  2. Ατμός: οι μονάδες αυτές θερμαίνουν και εξατμίζουν το νερό όπως ένας ηλεκτρικός βραστήρας με ανεμιστήρα που μεταφέρει τον ατμό στο δωμάτιο.
  3. Συμβατικές: αυτές οι μονάδες λειτουργούν με μια απλή αρχή όπου το νερό από μια δεξαμενή ρέει προς τα κάτω πάνω σε ένα θερμαντικό στοιχείο με έναν ανεμιστήρα που διοχετεύει τον ατμό στο δωμάτιο.
  4. Φτερωτή: αυτοί οι υγραντήρες είναι εξοπλισμένοι με έναν περιστρεφόμενο δίσκο που τροφοδοτεί το νερό σε έναν διαχυτήρα. Ο διαχυτήρας ψεκάζει το νερό σε λεπτές σταγόνες και διοχετεύει την υγρή ομίχλη που προκύπτει στον αέρα.
  5. Υψηλής πίεσης: αυτοί οι υγραντήρες ψεκάζουν το νερό μέσω ειδικών ακροφυσίων υπό υψηλή πίεση (συνήθως 70 bar) εξασφαλίζοντας πολύ λεπτή ψεκασμό του νερού στο δωμάτιο.

Αρχή λειτουργίας των υγραντήρων ηλεκτροδίων

Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με μια απλή αρχή: μια δεξαμενή γεμίζει με νερό και τα ηλεκτρόδια που είναι βυθισμένα στο νερό ενεργοποιούνται.
Το ρεύμα που διαρρέει το νερό το θερμαίνει μέχρι το σημείο βρασμού. Το νερό εξατμίζεται λόγω του βρασμού και εισέρχεται σε έναν αεραγωγό για να διανεμηθεί σε όλους τους χώρους μέσω μιας μονάδας προσαγωγής και απαγωγής.
Ενσωματωμένοι αυτοματισμοί ελέγχουν την όλη διαδικασία και εξασφαλίζουν την ασφάλειά της για τους χρήστες.

Σημειώστε επίσης! Είναι προτιμότερο να εγκατασταθεί ο υγραντήρας μαζί με τη μονάδα χειρισμού αέρα, διαφορετικά η εγκατάστασή του θα είναι πιο περίπλοκη και δαπανηρή.

Παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός υγραντήρα αέρα

Οι υγραντήρες έχουν διαφορετική χωρητικότητα και κάθε εγκατάσταση απαιτεί ξεχωριστό υπολογισμό του ελλείμματος υγρασίας. Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες βασικές παράμετροι:

  • Επιθυμητή υγρασία του εσωτερικού αέρα (στη ρυθμισμένη θερμοκρασία).
  • Θερμοκρασία και υγρασία του εξωτερικού αέρα.
  • Διαθεσιμότητα και δυναμικότητα του εξαερισμού παροχής.
  • Μέγεθος του χώρου.
  • Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την απαιτούμενη δυναμικότητα του υγραντήρα (πληρότητα, υγροσκοπικές ιδιότητες και περιεκτικότητα σε υγρασία στα υλικά κ.λπ.)

Η περιεκτικότητα σε υγρασία (απόλυτη υγρασία) του αέρα Χ1 και Χ2 προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας το διάγραμμα ID με βάση τις καθορισμένες τιμές της θερμοκρασίας αέρα και της σχετικής υγρασίας.
Για να προσδιορίσετε την περιεκτικότητα σε υγρασία, τραβήξτε μια κάθετη γραμμή από τη ρυθμισμένη θερμοκρασία (στην κάτω κλίμακα) μέχρι την τομή με την καμπύλη που συμβολίζεται ως το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας. Από την τομή, σχεδιάστε μια οριζόντια γραμμή αέρα προς τα δεξιά η οποία θα δείχνει την επιθυμητή τιμή της απόλυτης υγρασίας στην τομή με την κλίμακα.
Για παράδειγμα, στους 23°C και 50% RH, 1 kg ξηρού αέρα περιέχει 9 g νερού (δηλαδή η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι 9 g/kg). Στο διάγραμμα ID που παρουσιάζεται παραπάνω, η θερμοκρασία του αέρα έχει ως κατώτερο όριο τους -10°C. Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε υγρασία του ψυχρού αέρα είναι πολύ χαμηλή, για θερμοκρασίες κάτω των -10°C η περιεκτικότητα σε υγρασία Χ1 μπορεί να εκτιμηθεί κατά προσέγγιση ως 0,5 g/kg.
Για χώρους κατοικιών με εξωτερική θερμοκρασία αέρα ίση με -20°C και εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία αέρα που είναι +22°C και 50% αντίστοιχα, οι τυπικές τιμές του ελλείμματος υγρασίας είναι οι ακόλουθες:

  • διαμέρισμα / εξοχική κατοικία με εμβαδόν 80-120 m², εξοπλισμένο με εξαερισμό προσαγωγής: Q = 3,3 kg/h
  • διαμέρισμα / εξοχική κατοικία με επιφάνεια 120-160 m², εξοπλισμένο με αερισμό προσαγωγής: Q = 6,6 kg/h
  • εξοχικό σπίτι με επιφάνεια 450 m², εξοπλισμένο με αερισμό παροχής: Q = 18,8 kg/h

Μόλις υπολογιστεί το έλλειμμα υγρασίας, μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή του τύπου και του μοντέλου του υγραντήρα αέρα.

Συμπεράσματα:

Η χρήση ενός υγραντήρα θα επιτρέψει τη διατήρηση του επιθυμητού εσωτερικού κλίματος και του βέλτιστου επιπέδου υγρασίας, παρέχοντας ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας.
Η Mycond προσφέρει μια ευρεία επιλογή εξοπλισμού κλιματικού ελέγχου, που κυμαίνεται από υγραντήρες αέρα / αφυγραντήρες και μονάδες προσαγωγής και απαγωγής έως συστήματα αυτόματου ελέγχου, τα οποία διακρίνονται για την ανθεκτικότητα, την υψηλή απόδοση και τις καινοτόμες λύσεις τους.

Συνιστώμενα άρθρα: https://mycond.eu/blog/what-fan-coil-unit

https://mycond.eu/blog/ventilation-why-it-prerequisite-healthy-life

https://mycond.eu/blog/what-air-dehumidifier-and-what-do-you-need-it